top of page

ELS BATUTS

  • Writer: Marta
    Marta
  • Jul 4, 2023
  • 4 min de lectura

Actualitzat: Apr 20


Els batuts són concentrats de nutrients en estat pur. Al dur una gran quantitat d’aliments crus (vegetals, fruites,…) aporten un munt d’enzims, de clorofil.la i fitoquímics, aportant energia i oxigen a l’organisme.


Un batut no és el mateix que un suc (liquat), tot i que tenen coses en comú cal saber-ne les diferències.



PUNTS EN COMÚ ENTRE ELS BATUTS I ELS SUCS

  • Tots els aliments haurien de ser crus, ecològics i de proximitat i en el cas de les verdures i les fruites cal rentar-ho bé amb aigua i vinagre per eliminar possibles residus.

  • L’absorció dels nutrients no requereix massa esforç al sistema digestiu. Al ser en forma líquida la digestió és més lleugera i l’organisme pot dedicar l’energia a altres funcions.

  • Poden tenen uns efectes depuratius, desintoxicants i equilibrants. Per exemple, per mantenir un equilibri d‘alcalinitat i compensant l'acidesa ho podem fer afegint a un cítric com la taronja (àcida) el suc de llimona que és alcalí.

  • Alguns dels nutrients dels vegetals de fulla verda aporten omega 3 i proteïnes i, junt amb la fruita (només d’un tipus) eviten que pugi l’índex glucèmic.

  • Permeten afegir ingredients, com la suplementació natural, que són revitalitzants, energètics, antiinflamatoris,…

  • Són fàcils de preparar quan tenim les aparells òptims per tal de no fer malbé els aliments i, si tenim els ingredients tots previstos i preparats, els sucs els farem en un parell de minuts i els batuts en menys d’un minut.

  • Permeten combinar ingredients segons els gustos personals i aconseguir que tinguin molt bon gust, sempre vigilant l’equilibri terapèutic.

  • Els sucs i els batuts es poden conservar amb aigua de mar a la nevera uns 3 o 4 dies, tot i que és millor prendre’l el mateix dia (o moment) de la preparació.


PROPIETATS DELS BATUTS

  • Els batuts contenen tota la fibra dels aliments que hi posem (verdures, fruitres,...), en canvi els sucs en contenen només una part.

  • Una batedora d’altes revolucions és la millor opció per preparar els batuts ja que permet la microtrituració de la fibra (cel.lulosa dels aminoàcids lliures) dels nutrients i dels àcids grassos (omegues), d’aquesta manera l’organisme pot accedir a tots els nutrients. La potència d’aquestes màquines redueix el temps de trituració i fa que no hi hagi escalfament dels aliments, en conseqüència s’oxiden menys.

  • Normalment cal afegir-hi un líquid (aigua, aigua de coco, beguda vegetal,...) ja que són més espessos que els sucs.

  • Hi ha moltes combinacions amb efectes terapèutics pel cos per fer un batut, el més bàsic és quan hi posem uns 70% de fulla verda, uns 30% de fruita i 1 o 2 gots de líquid.

  • Cal descartar-ne les tiges grosses de les verdures ja que el midó que porten no combina bé amb els sucres de la fruita i no deixa digerir bé la proteïna.

  • La manera òptima de pendre els batuts és pels matins o fins a mitja tarda ja que omplen força. Màxim prendrem de 2 a 3 gots al dia segons l’edat i l’estat de la persona.


ALIMENTS BÀSICS PER FER UN BATUT

FULLES VERDES + FRUITA + HORTALISSA + BASE LÍQUIDA + COMPLEMENT/S

FULLES VERDES O VEGETALS FRESCOS

Enciam, escarola, canonges, espinacs, ruca, bròcoli, faves, pèsols, api, julivert, menta, alfàbrega, cols sensa la penca (kale…), bledes, fulles de pastanaga, fulles de remolatxa…


  • Normalment, són la part més nutritiva de les plantes. En general són alcalinitzants, depuren i aporten oxigen a l'organisme, tenen poques calories i pocs greixos, contenen molta fibra (tot i que pot ajudar a millorar el restrenyiment cal descarregar bona part d'aquesta fibra traient les tiges més grosses).

  • Contenen tots els minerals essencials (sobretot el ferro, magnesi, calci, potassi i betacarotens, precursors de la vit. A), vitamines i inclús alguns aminoàcids.

  • Es recomana anar alternant amb els diferents tipus de fulles verdes, d'aquesta manera l'espectre de nutrients serà més gran. L'enciam és saciant i relaxant, els espinacs millor no utilitzar-los cada dia ja que té molts alcaloides i en excès no és bo.


FRUITES FRESQUES


Fruites neutres (pera i poma), fruites alcalines (plàtan madur, magrana, figues, kiwi, pomelo, llimona, llima) i fruites adicificants (taronja, pinya i préssec).    


  • Cal posar només un tipus de fruita en el mateix batut, en el cas que es faci no barrejar entre les fruites àcides i les dolces.

  • Les fruites neutres es poden afegir sempre.

  • El suc de llimona als batuts els alcalinitza, aporta enzims i vitC.





HORTALISSES

Pastanaga, remolatxa, cogombre...


  • Són bàsicament alcalinitzants.

  • La remolatxa és saciant, diurètica, antioxidant i ens aporta vitA i potassi. La pastanaga té moltes propietats, una d'elles és el seu efecte alcalinitzant (elimina o compensa els àcids residuals en la sang, com l’àcid úric) i a més és depurativa de la sang. Aporta a l'organisme silici (fonamental pel metabolisme del calci i enforteix el teixit connectiu). També ens aporta ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic. El cogombre ajudar a depurar la sang, a eliminar l'àcid úric i neteja els budells de residus.


BASES LÍQUIDES

GLAÇONS D’AIGUA: mantenen la temperatura que hagi augmentat el suc o el batut, al batre. Es poden fer amb alguna planta aromàtica o sucs.

BEGUDES VEGETALS: les d'ametlla i de xufa són alcalines, les de sèsam costa pel gust.

BEGUDES PROBIÒTIQUES: kèfir d’aigua o de llet, iogourt, kombutxa…

INFUSIONS FREDES O CALENTES: té verd, té blanc, aigua de gingebre…

AIGUA DE MAR: alcalinitza, aporta nutrients i els pot conservar a la nevera uns 3 o 4 dies.

GREIXOS LÍQUIDS : olis vegetals (lli, oliva…). Aporta proteïna. Cal posar-lo just al prendre i ha de ser ecològic i de 1ª premsada en fred.



COMPLEMENTS



FRUITS SECS: aporten molts omegues 3 i 6 i cal posar només un tipus cada vegada.

ESPÈCIES: vainilla negra, canyella

GREIXOS (omegues): llavors de lli i de xia (cal activar-les amb aigua (gelationa) o posar-les en pols), alvocat, olis vegetals. Màxim posar 1 o 2 d'aquests aliments en un mateix batut.

SUPERALIMENTS: espirulina, guaranà, maca, germinats, herba de blat, alfals…


  • L'alvocat és un greix alcalí, antiestamínic, molt sa per a la bilis i el fetge, aporta fibra i conté omega 3, a més dóna cremositat a la salsa.




BOUTENKO, Victoria. La Revolución Verde. Ed. Gaia (2012) – Té una bona part teòrica. Informació del valor nutricional de les fulles verdes de fulla.

BOUTENKO, Victoria. Smoothies. La revolución Verde. 200 recetas. Ed. Gaia (2012) –

ZAPLANA, Carla. Sucs verds. – Les receptes tenen molt bon gust.


Comments


No et perdis res!

Subscriu-te per estar al dia

T'has subscrit, gràcies!

©2023 comsifosara

bottom of page