ELS BATUTS
- Marta
- Jul 4, 2023
- 4 min de lectura
Actualitzat: Apr 20

Els batuts són concentrats de nutrients en estat pur. Al dur una gran quantitat d’aliments crus (vegetals, fruites,…) aporten un munt d’enzims, de clorofil.la i fitoquímics, aportant energia i oxigen a l’organisme.
Un batut no és el mateix que un suc (liquat), tot i que tenen coses en comú cal saber-ne les diferències.
PUNTS EN COMÚ ENTRE ELS BATUTS I ELS SUCS
Tots els aliments haurien de ser crus, ecològics i de proximitat i en el cas de les verdures i les fruites cal rentar-ho bé amb aigua i vinagre per eliminar possibles residus.
L’absorció dels nutrients no requereix massa esforç al sistema digestiu. Al ser en forma líquida la digestió és més lleugera i l’organisme pot dedicar l’energia a altres funcions.
Poden tenen uns efectes depuratius, desintoxicants i equilibrants. Per exemple, per mantenir un equilibri d‘alcalinitat i compensant l'acidesa ho podem fer afegint a un cítric com la taronja (àcida) el suc de llimona que és alcalí.
Alguns dels nutrients dels vegetals de fulla verda aporten omega 3 i proteïnes i, junt amb la fruita (només d’un tipus) eviten que pugi l’índex glucèmic.
Permeten afegir ingredients, com la suplementació natural, que són revitalitzants, energètics, antiinflamatoris,…
Són fàcils de preparar quan tenim les aparells òptims per tal de no fer malbé els aliments i, si tenim els ingredients tots previstos i preparats, els sucs els farem en un parell de minuts i els batuts en menys d’un minut.
Permeten combinar ingredients segons els gustos personals i aconseguir que tinguin molt bon gust, sempre vigilant l’equilibri terapèutic.
Els sucs i els batuts es poden conservar amb aigua de mar a la nevera uns 3 o 4 dies, tot i que és millor prendre’l el mateix dia (o moment) de la preparació.
PROPIETATS DELS BATUTS
Els batuts contenen tota la fibra dels aliments que hi posem (verdures, fruitres,...), en canvi els sucs en contenen només una part.
Una batedora d’altes revolucions és la millor opció per preparar els batuts ja que permet la microtrituració de la fibra (cel.lulosa dels aminoàcids lliures) dels nutrients i dels àcids grassos (omegues), d’aquesta manera l’organisme pot accedir a tots els nutrients. La potència d’aquestes màquines redueix el temps de trituració i fa que no hi hagi escalfament dels aliments, en conseqüència s’oxiden menys.
Normalment cal afegir-hi un líquid (aigua, aigua de coco, beguda vegetal,...) ja que són més espessos que els sucs.
Hi ha moltes combinacions amb efectes terapèutics pel cos per fer un batut, el més bàsic és quan hi posem uns 70% de fulla verda, uns 30% de fruita i 1 o 2 gots de líquid.
Cal descartar-ne les tiges grosses de les verdures ja que el midó que porten no combina bé amb els sucres de la fruita i no deixa digerir bé la proteïna.
La manera òptima de pendre els batuts és pels matins o fins a mitja tarda ja que omplen força. Màxim prendrem de 2 a 3 gots al dia segons l’edat i l’estat de la persona.
ALIMENTS BÀSICS PER FER UN BATUT
FULLES VERDES + FRUITA + HORTALISSA + BASE LÍQUIDA + COMPLEMENT/S
FULLES VERDES O VEGETALS FRESCOS

Enciam, escarola, canonges, espinacs, ruca, bròcoli, faves, pèsols, api, julivert, menta, alfàbrega, cols sensa la penca (kale…), bledes, fulles de pastanaga, fulles de remolatxa…
Normalment, són la part més nutritiva de les plantes. En general són alcalinitzants, depuren i aporten oxigen a l'organisme, tenen poques calories i pocs greixos, contenen molta fibra (tot i que pot ajudar a millorar el restrenyiment cal descarregar bona part d'aquesta fibra traient les tiges més grosses).
Contenen tots els minerals essencials (sobretot el ferro, magnesi, calci, potassi i betacarotens, precursors de la vit. A), vitamines i inclús alguns aminoàcids.
Es recomana anar alternant amb els diferents tipus de fulles verdes, d'aquesta manera l'espectre de nutrients serà més gran. L'enciam és saciant i relaxant, els espinacs millor no utilitzar-los cada dia ja que té molts alcaloides i en excès no és bo.
FRUITES FRESQUES

Fruites neutres (pera i poma), fruites alcalines (plàtan madur, magrana, figues, kiwi, pomelo, llimona, llima) i fruites adicificants (taronja, pinya i préssec).
Cal posar només un tipus de fruita en el mateix batut, en el cas que es faci no barrejar entre les fruites àcides i les dolces.
Les fruites neutres es poden afegir sempre.
El suc de llimona als batuts els alcalinitza, aporta enzims i vitC.
HORTALISSES

Pastanaga, remolatxa, cogombre...
Són bàsicament alcalinitzants.
La remolatxa és saciant, diurètica, antioxidant i ens aporta vitA i potassi. La pastanaga té moltes propietats, una d'elles és el seu efecte alcalinitzant (elimina o compensa els àcids residuals en la sang, com l’àcid úric) i a més és depurativa de la sang. Aporta a l'organisme silici (fonamental pel metabolisme del calci i enforteix el teixit connectiu). També ens aporta ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic. El cogombre ajudar a depurar la sang, a eliminar l'àcid úric i neteja els budells de residus.
BASES LÍQUIDES

GLAÇONS D’AIGUA: mantenen la temperatura que hagi augmentat el suc o el batut, al batre. Es poden fer amb alguna planta aromàtica o sucs.
BEGUDES VEGETALS: les d'ametlla i de xufa són alcalines, les de sèsam costa pel gust.
BEGUDES PROBIÒTIQUES: kèfir d’aigua o de llet, iogourt, kombutxa…
INFUSIONS FREDES O CALENTES: té verd, té blanc, aigua de gingebre…
AIGUA DE MAR: alcalinitza, aporta nutrients i els pot conservar a la nevera uns 3 o 4 dies.
GREIXOS LÍQUIDS : olis vegetals (lli, oliva…). Aporta proteïna. Cal posar-lo just al prendre i ha de ser ecològic i de 1ª premsada en fred.
COMPLEMENTS

FRUITS SECS: aporten molts omegues 3 i 6 i cal posar només un tipus cada vegada.
ESPÈCIES: vainilla negra, canyella
GREIXOS (omegues): llavors de lli i de xia (cal activar-les amb aigua (gelationa) o posar-les en pols), alvocat, olis vegetals. Màxim posar 1 o 2 d'aquests aliments en un mateix batut.
SUPERALIMENTS: espirulina, guaranà, maca, germinats, herba de blat, alfals…
L'alvocat és un greix alcalí, antiestamínic, molt sa per a la bilis i el fetge, aporta fibra i conté omega 3, a més dóna cremositat a la salsa.
BOUTENKO, Victoria. La Revolución Verde. Ed. Gaia (2012) – Té una bona part teòrica. Informació del valor nutricional de les fulles verdes de fulla.
BOUTENKO, Victoria. Smoothies. La revolución Verde. 200 recetas. Ed. Gaia (2012) –
ZAPLANA, Carla. Sucs verds. – Les receptes tenen molt bon gust.
Comments