LES ALGUES
- Marta
- Aug 3, 2023
- 5 min de lectura
Actualitzat: Mar 20
De les algues en diuen “verdures del mar”, semblen vegetals, però no ho són, són organismes del regne dels Protists (que agrupa als organismes que no es poden considerar animals, plantes, fongs o bacteris), poden viure en el mar, en aigua dolça i inclús fora del medi aquàtic, però sempre en ambients humits.
Definir i classificar les algues és molt complex, tenen una estructura simple, les arrels no absorbeixen aliment, només actuen com ancla per a la planta i en lloc de fulles, tenen tija i teixit vascular. La reproducció de les algues s'efectúa per espores. Totes les algues contenen clorofil·la i realitzen la fotosíntesi segons la qualitat de llum disponible.

Hi ha algues de color verd (d’aigües poc profundes), de color marró (d’aigües nivell intermedi) i de color vermell (d’aigües profundes). Hi ha molts tipus d’algues, però les més conegudes per a nosaltres les podem diferenciar pel tipus d'aigua on es troben:
PROCEDÈNCIA
De les algues, el que cal vigilar és la seva procedència per evitar possibles contaminacions al nostre cos. És important saber d’on són, com han estat assecades. Perquè les algues puguin ser consumides han d’estar depurades i tractades per disminuir la presència de tòxics fins a quantitats mínimes. El més recomanable és que portin el segell ecològic.
Normalment les algues les trobem seques, així es poden conservar més temps. Un cop obertes, millor guardar-les en un pot hermètic (especialment l’alga nori) i en el cas que s’hagin humitejat es poden assecar al forn. La capa blanca que a vegades es fa són sals i sucres naturals de l’alga, no cal preocupar-se. També es comercialitzen fresques, però són de molt curta conservació. Hi ha unes marques interessants que les recullen tendres i les sequen amb molta qualitat com la Cleaning i La finestra del cielo.
CONTINGUT NUTRICIONAL
Generalment, les algues creixen més en aigües fredes i es recol·lecten a l'hivern. Totes les seves parts són comestibles i quasi cap varietat és tòxica. Les algues es consideren una de les plantes més completes de nutrients (minerals, vitamines, aminoàcids essencials i oligoelements) i, el nostre organisme els assimila d'una forma excel·lent. Caldria aprofitar tots els seus beneficis naturals i perdre la por de menjar-les.
PROPIETATS GENERALS
DESINTOXICANTS. L’àcid algínic que contenen les algues (agent d’unió que manté compacte l’estructura de la planta i la fa flexible per resistir l’onatge del mar), no el podem digerir però té la propietat d’actuar com a depurador natural pel nostre organisme, facilitant l’eliminació de metalls pesants, radioactius i tòxics que se'ns van acumulant. El nostre cos converteix aquests residus tòxics en sals inofensives i els excreta a través dels intestins que els va enganxa a la paret del còlon i els elimina de forma natural. Ex.: kombu, arame, wakame, hijiki.
LUBRICANTS PER A L’INTESTÍ. Contenen mucílags (és la gelatina que forma la part tova de l’alga), que aconsegueix hidratar i lubricar l’intestí ajudant-lo a buidar-se bé, sense arrossegar com fan les fibres laxants. Ex.: cochayuyo i agar agar.
DEPURADORES. Contenen clorofil·la que ajuda a regular, a depurar i alcalinitzar el nostre sistema sanguini, eliminant els efectes àcids de la dieta. Ex.: espirulina, clorel.la.
REMINERALITZANTS. Contenen minerals en proporcions molt elevades (d’entre 10 i 20 vegades més que en les verdures de terra) i, a més són més assimilables. Fins i tot, algunes algues contenen quasi tots els oligoelements essencials. Els minerals que contenen són bàsicament el ferro, el calci, el potassi, el sodi, el magnesi, el silici i el iode (aquest és difícil d'aconseguir-lo d’una font que no sigui del mar).
CONTENEN VITAMINES. Contenen una elevada proporció de vitamines en diferents proporcions segons cada una, en general aporten vitamines A, grup B (especialment la B12), D (Kombu), C, E (espirulina) i la K.
CONTENEN PROTEÏNES. Contenen proteïnes d’alt valor biològic i la majoria dels aminoàcids essencials.
BAIXES EN CARBOHIDRATS (Glúcids). Els glúcids que contenen (sucres naturals com el mannitol i fucosa) no s’absorbeixen completament fent que el nivell de sucre a la sang no augmenti (índex glucèmic). No aporten calories i contenen fibra soluble i insoluble.
INCONVENIENTS. Aporten molt de soci (Na), cal vigilar en cas d’hipertenció. Pel tema del iode (I), s’ha de vigilar en cas de hipertiroidisme però caldria prendre molta quantitat d’algues per ser cointraindicat.
COM INTRODUIR-LES
Les algues són un aliment concentrat i no cal menjar-ne gaire, amb uns 5 grams al dia n’hi ha prou per a beneficiar-se de les seves propietats. És més important la freqüència i la varietat, consumir-les diàriament i amb regularitat, com si fos un aliment nutritiu més és una opció molt saludable. En general, les algues d’aigua dolça es poden prendre cada dia i les d’aigua salada uns tres o quatre dies a la setmana. Les algues les podem menjar crues (rehidratades) o cuinades. Primer cal rentar-les una mica sota l’aixeta amb aigua freda per després remullar-les i, ja estan preparades per menjar o cuinar-les, segons l’alga i la recepta. Per aprofitar l’absorció dels minerals de les algues, es recomana afegir una mica d’oli o sèsam als àpats amb algues. Uns consells:
Tenir-les a mà, en pots de vidre, a la vista i no deixar-les amagades al fons d’un armari.
Tenir penjada a la cuina una llista de la previsió setmanal de les algues que volem incorporar. Podem iniciar-nos amb una sola alga i anar afegint-ne de diferents dos o tres cops a la setmana. Poi per contractadem ajudar-nos amb diferents receptes.
Tenir a mà i a la vista els temps de remull i de cocció.
Compartir els paquets de les algues amb una o dues persones per tenir més varietat, les algues es conserven en bones condicions molt de temps, no cal patir per la seva conservació.
Comprar alguns dels preparats amb algues, com la barreja d’algues per a les amanides, les algues amb arròs, quinoa, llegums i també patés d’algues, totes elles, són una opció per començar, però és millor si la reservem per a moments de molta mandra!
Incorporar les algues als àpats que ens agradin més com un ingredient més, afegint-les en quantitats petites ens ajudarà a anar-nos acostumant al seu gust.
IDEES
A les amanides: agar-agar (a l’estiu), arame, dulse, hiziki, wakame.
Com gelatines dolces/salades, melmelades, flams, mousse, gelees: agar-agar.
Dins dels plats amb verdures (saltats): arame, dulse, hiziki, wakame.
Dins dels plats amb cereals i pasta: arame, dulse, hiziki, kombu.
Dins dels plats amb llegums: dulse (ja cuit el llegum), wakame, kombu.
Dins dels plats de proteïnes vegetals: arame, hiziki.
En les preparacions de pans: dulse, espirulina, clorel.la.
En les cocció de llegums i cereals: kombu, wakame.
Per farcir (canelons, rotllets, creps…): arame, hiziki.
Per enriquir sopes, cremes, caldos: dulse, kombu, wakame.
Per fer un caldo: wakame, kombu (afegim miso).
Com a condiment (en pols): dulse, kombu, nori, wakame.
Als potatges i estofats: dulse, kombu, wakame.
Per fer confitats: kombu.
Per a fer sushi, boles d’arròs, snacks (aperitius, esmorzars…): nori
TEMPS DE REMULL I COCCIÓ
TEMPS DE REMULL
Agar-agar: 10′ (no es necessari però redueix cocció)
Arame: 10′
Cochayuyo: 2′-5′ o seca
Dulse: 2′ (màxim)
Hiziki: 20′-30′ (creix més del doble)
Kombu: 20′-30′ en aigua calenta
Nori: No es remulla
Wakame: 3′ (creix el doble)
TEMPS DE COCCIÓ
Agar-agar: uns 7′-10′
Arame: cuita o crua (remullada o en pols)
Cochayuyo: 20′
Dulse: millor crua (remullada o en pols)
Hiziki: 30′ mínim
Kombu: en general 1-2h.
Nori: Torrada o puré 5′-10′
Wakame: cuita o crua (remullada o en pols)
PROPIETATS I RECEPTES
AGAR AGAR - ARAME - CLOREL.LA - COCHAYUYU - DULSE - ESPIRULINA - HIZIKI - KELP KOMBU - KELP WAKAME - KELP ESPAGUETI DE MAR - NORI
MÉS INFORMACIÓ:
BRADFORD, Montse. Las verduras del mar. Algas. Oceano-Ambar, 2008
PEREZ-CALVO, Jorge. Nutrición energética y salud. Deblosillo -Clave, 2010
Comments